Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایلنا از ساری،بعضی از عطاری‌ها و فروشگاه‌های عرضه گیاهان دارویی به دلایل مختلف از رسالت و جایگاه اصلی خود یعنی عرضه گیاهان دارویی و سنتی و تازه یا خشک شده فاصله گرفته و سودآوری و کسب منافع اقتصادی، سلامت گیاهان عرضه شده را به دلیل عدم رعایت استانداردهای نگهداشت گیاهان دارویی به خطر انداخته است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

توجه به کسب منافع اقتصادی موجب تخلفات گسترده‌ای از جمله بسته‌بندی‌های غیرمجاز گیاهان دارویی، فروش غیرمجاز دارو ،فروش داروهای غیر مجاز و قاچاق ،تهیه و توزیع معجون‌ها و داروهای کپسوله شده غیرمجاز و نیز دخالت درعرصه درمان شده است.

خوشبختانه امروزه با توجه به حساسیت‌های موجود در تامین امنیت کالاهای سلامت محور برای ارتقاء سطح سلامت در جامعه،کاشت گونه‌های گیاهی مورد نیاز ،ساماندهی و نظارت بر نحوه عرضه گیاهان دارویی و سرمایه‌گذاری در حوزه فرآوری داروهای گیاهی بیش از پیش مورد توجه نهادهای ذیربط در حوزه سلامت است.

 

** موارد ممنوع در عطاری ها

 

 مجید یوسفی سرپرست امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مازندران درباره موارد ممنوع در عطاری‌ها گفت:  تبلیغاتی تحت عنوان داروهای ضد فشارخون ،ضد چربی،چاقی و لاغری ،ضد ام.اس، ضد سرطان و ... در پشت شیشه عطاری‌ها تخلف بوده و بخش عمده‌ای از این تخلفات مربوط به عطاری‌هایی است که مجوز ندارند.

فروش دارو در عطاری تخلف است؛ چه گیاهی چه شیمیایی. عطاری‌های باسابقه نیز مفرده یا یک گیاه را می‌فروشند که البته با موارد تجویز و مصرف آن هم به خوبی آشنا هستند.

تاکید مجدد براینکه فروش دارو بویژه دار‌وهای ترکیبی بی‌نام و نشان به هیچ وجه در عطاری‌ها مجاز نیست، مردم باید دراین زمینه مراقبت کرده وازاین موارد استفاده نکنند.مطالعات‌انجام شده در مرکز تحقیقات پزشکی قانونی نشان داد بسیاری از این داروهای ترکیبی که با ادعای صد درصد گیاهی ضد چاقی،لاغری ،ضد اعتیاد و .... به فروش می‌رسد ،اساسا داروی شیمیایی است و مردم نباید فریب این تبلیغات را بخورند.

درصورت مصرف داروی شیمایی ازسوی بیمار،استفاده از داروی گیاهی یا حتی گیاه دارویی بدون هماهنگی با پزشک معالج ممکن است با داروی شیمایی مصرفی بیمار تداخل پیدا کرده ، بیماری وی تشدید و عارضه ایجاد کند. به همین دلیل چنین ضرورت‌هایی باید در عطاری‌ها ساماندهی شود تا هم به نظام سلامت آسیب نرسد و هم کار و حرفه مقدس عطاری‌های خوش سابقه مخدوش نشود.

 

**  عطاری‌ها حق فروش دارو را ندارند و درصورت مشاهده با متخلفان به شدت برخورد می‌شود

 

وی افزود: در صورتی که گزارش مردمی مبنی بر تخلف عطاری‌ها دریافت شود، گشت‌های مشترک از مکان‌های گزارش شده بازدید کرده و برای متخلفان پرونده حقوقی و تعزیراتی تشکیل خواهد شد؛ افراد در صورت مشاهده می‌توانند با تلفن دریافت تخلفات 33044434-33044015 تماس حاصل کنند.

 

**  عطاری ها صلاحیت علمی تجویز دارو ندارند و باید فقط گیاهان خشک و عرقیات گیاهی بفروشند

 

یوسفی با بیان اینکه هر گونه عرضه و فروش داروهای گیاهی، شیمیایی و مکمل‌های دارویی (پودرهای پروتئینی و... ) می‌بایست در داروخانه‌های مجاز و زیرنظر پزشک داروساز صورت پذیرد، افزود: برخی متصدیان عطاری‌ها به فروش داروهای مذکور که اغلب قاچاق و غیرمجاز هستند، اقدام می‌کنند ، این برخلاف قوانین صلاحیت علمی آنان است.

اقدام به مواردی از قبیل حجامت ، تزریقات ، معاینات پزشکی خاص و غیره از جمله مواردی است که باید با شدت با آن برخورد کرد، چرا که در بعضی موارد می‌تواند خطرات جانی جبران ناپذیری را متوجه مراجعان کند.

انچه قانون درباره فعالیت‌های صنف فروشندگان گیاهان دارویی مجاز کرده، فروش انواع گیاهان خشک فله‌ای وعرقیات گیاهی است.

 

*** انواع مکمل‌ها و عوارض مصرف خودسرانه آنها

 

 یوسفی در بخش دیگر از سخنانش به خطرات مصرف بی‌رویه و خودسرانه مکمل‌ها و داروها در ورزش اشاره کرد و اظهار داشت: مکمل‌ها به دو دسته مکمل‌های تغذیه‌ای و دارویی تقسیم می‌شوند که مانند هر ترکیب دیگری اگر بی‌رویه و نابجا مصرف شوند می‌توانند عوارض کوتاه مدت و یا بلند مدت خفیف و یا کشنده‌ای داشته باشند.

در میان مکمل‌های تغذیه‌ای، مکمل‌های پروتئینی پر مصرف‌ترین مکمل است که ممکن است این نوع مکمل با املاح ویتامین‌ها غنی شده باشد.درصد پروتئین‌ها در مکمل‌های مختلف از 25 تا 97 درصد می باشد.نکته مهم این است که مصرف پروتئین بیش از نیاز بدن ضرورتا منجر به تولید ماهیچه نمی‌شود.

کالری اضافه که می‌تواند از طریق پروتئین وارد بدن می‌شود، اگر دربدن استفاده نشود به شکل بافت چربی ذخیره می‌شود.

 

** احتمال بیماری زا بودن دریافت اضافی در بدن

 

سرپرست امور فرآورده‌های طبیعی، سنتی و مکمل دانشگاه علوم پزشکی مازندران در این باره گفت: راجع به این مسئله تحقیقات بسیاری شده است و بسیاری ازصاحب نظران تغذیه و پزشکی بنابر شواهد می گویند مصرف بیشتر از نیاز پروتئین در دراز مدت می تواندعوارض جدی ایجاد کند اما در مقابل عده ای دیگرازمتخصصان و صاحب‌نظران تغذیه معتقدند مشکلی ایجاد نمی‌کند اما چرا؟ واقعیت این است که متخصصینی که معتقد به بیماری‌زا بودن مصرف بیش از نیاز پروتئین هستند می‌گویند پروتئین‌ها خصوصا پروتئین‌هایی که منشاء حیوانی دارند از نظر فسفات و سدیم غنی بوده و به خوبی در بدن تصفیه نمی‌شوند. این مواد باعث افزایش دفع از خدمات عطا کلسیم می‌شوند که می‌تواند بر روی استخوان اثرات نامطلوب داشته باشد.

نکته دیگر این است که دست کم از نظر تئوری مصرف زیاد مکمل‌های پروتئینی می‌تواند فشار را در دوطرف نرون‌های کلیه افزایش دهد و گفته می‌شود پروتئین مازاد بر نیاز ممکن است در دراز مدت به کلیه آسیب برساند و درنهایت مسئله آسیب‌های کبدی نیز در اثر مصرف بی‌رویه مکمل‌های پروتئینی مطرح شده است.

وی افزود: یکی از هنرهای متخصص تغذیه بالینی و رژیم درمانی این است که نخست برآورد نیاز کند و بر مبنای آن رژیم غذایی و در صورت نیاز مکملی را برای فرد تجویز کند و اساسا هدف تغذیه پزشکی ایجاد تعادل است.

یوسفی یکی از شعارهای تغذیه سالم، تعادل در تغذیه است که یک معنی آن این است که بین نیاز و دریافت شما باید موازنه‌ای برقرار باشد.

وی با بیان این مطلب گفت: اما در باشگاه‌های ورزشی مرسوم است که مربیان ورزشی که ممکن است حتی تحصیلات آکادمیک هم نداشته باشند ویا تنها کارشناس تربیت بدنی بوده و تنها دردو واحد، آشنایی یا اصول تغذیه خوانده اند رژیم‌های غذایی عجیب و غریب و مکمل‌های متعددی برای ورزشکاران تجویز کنند.

بر اساس این گزارش ، مبانی تئوری فیزیولوژی وبیوشیمی تغذیه درباره اثرات مصرف طولانی مدت مکمل‌ها درمقادیر بالا می‌گوید که اگر بخواهید از سطح تعادل فراتر روید احتمالا می‌تواند آسیب‌هایی به بدن وارد کند همانطوری که آسیب‌های جدی ناشی از مصرف مکمل‌ها در برخی از ورزشکاران دیده شده است.

اسیدهای آمینه از دیگر مکمل‌های ورزشی است که به شکل خالص اسیدهای آمینه شاخه دار و یا منفرد مثل " گلوتامین و یا آرژنین" بوده که مصرف بسیاری شده است و برای کارایی آن در ورزش‌های قدرتی و افزایش حجم ماهیچه مطالعات ضد و نقیضی وجود دارد که اغلب آنها اثرات مثبتی از این مکمل‌ها را تایید نمی‌کنند.

یوسفی ادامه داد: دسته دیگری از مکمل‌ها، مکمل‌های ویتامینی و املاح است که ویتامین‌های گروه " ب و ث " از جمله ویتامین‌های محلول در آب است.مصرف ویتامین  "ب " در دوزهای معمول، ممکن است که منفعتی نداشته باشد ولی تاکنون ضرری از مصرف آن نیز گزارش نشده است اما این مسئله در مورد مصرف ویتامین " ث" درست نیست.

وی افزود: مصرف ویتامین " ث " تا دوز 1000 میلی گرم در روز، عارضه جدی در افراد سالم به دنبال ندارد اما مصرف آن در افرادی که کلیه آنها زمینه سنگ‌سازی دارد و جنس سنگ کلیه آنها زمینه سنگ سازی دارد و جنس سنگ کلیه از اگزالات کلسیم است مصرف ویتامین " ث " باید محدود باشد چرا که می‌تواند ساخت سنگ‌های اگزالاتی را در کلیه تحریک کند.همچنین در دوزهای بالای یک گرم در برخی از افراد موجب بروز عوارض گوارشی و اسهال‌های اسمتیک می‌شود بنابراین باید این ویتامین با نظر متخصص دریافت شود.

این مسئول بیان کرد: مطالعات زیادی بر روی مکمل کراتین انجام گرفته است که نشان داده مصرف کراتین باعث احتباس آب در بدن می‌شود.در عین حال در مقالات ذکر شده که ممکن است برای همه به یک شکل پاسخ ندهدو ضرورتی نداشته باشد که برخی از افراد از آن استفاده کنند.

دریافت پروتئین ایجاد اوره می‌کند و ترکیبی سمی است و به دلیل اینکه اوره باید از طریق ادرار دفع شود توصیه می‌شود که در دریافت بالای پروتئین حتما دریافت مایعات نیز افزایش یابد.

نکته دوم اینکه افرادی که قصد ورزش حرفه‌ای ندارند و صرفا برای سلامت و تناسب اندام ورزش می‌کنند اساسا ممکن است نیازی به دریافت مکمل‌ها نداشته باشند و یک رژیم عذایی منظم ، کاملا نیازهای آنها را برطرف می‌کند و تقریبا نیاز به هیچ‌گونه مکملی در مقایسه با افراد عادی نخواهند داشت.

نکته سوم این است که بسیاری از مکمل‌هایی که در دسترس ورزشکاران قرار می‌گیرد متاسفانه بیشتر در باشگاه‌ها مکمل‌ها با دوزهای بالاتجویز می‌شود این است که خود آنها فروشنده بوده و به نوعی ذی‌نفع می‌باشند و بعضی از مربی‌ها کار اولشان خرید و فروش مکمل است.این است که مکمل‌های تقلبی زیاد می‌گردد.

تقلب در مکمل‌های بدنسازی دو نوع است .یک نوع از مکمل‌های تقلبی بدنسازی  به این صورت است که تنها حاوی 10 درصد پروتئین است و بقیه مواد آن از شیر خشک و دیگر مواد تشکیل می‌شود اما نوع دیگر مکمل‌های بدنسازی پروتئنی تقلبی حاوی اجزای دارویی بوده که بسیار خطرناک است و بسیاری  از باشگاه‌های ورزشی، ورزشکاران را به مصرف این مکمل‌ها ترغیب می‌کنند.

بسیاری از مکمل‌ها و داروهای قاچاق تقلبی بوده و در داخل کشور یا در کشورهای همسایه با گپی کردن جلد و بروشور فرآورده اصلی تهیه می‌شوند و نه تنها ماده موثر دارویی ندارند بلکه به دلیل استفاده از ترکیبات شیمیایی غیر استاندارد که تهیه و ساخت این محصولات تقلبی به کار می‌رود، همواره عوارض زیان باری روی سلامتی افراد جامعه دارد.

این گزارش حاکی از آن است که با وجود اینکه درسال‌های اخیرهشدارها نسبت به استفاده مکمل‌های غیر مجاز ورزشی افزایش داشته است، اما به نظر می‌رسد نه تنها استفاده از این مکمل‌ها کم نشده که به قربانی شدن تعداد بیشتری از شهروندان انجامیده است.به صدا درآمدن زنگ‌های هشداردر مورد افزایش مرگ ناشی از مکمل‌های ورزشی لزوم انجام اقدامات عاجل هم در زمینه فرهنگی و هم در بُعد نظارتی و انتظامی را ضروری می‌کند.

 

منبع: ایلنا

کلیدواژه: جامعه سلامت قاچاق ویتامین تخلفات

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.ilna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایلنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۰۶۷۶۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات

به گزارش خبرگزاری صداوسیمای استان لرستان؛استاندار لرستان در بازدید از مجموعه کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد گفت:کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد ظرفیت سرمایه گذاری کلان در حوزه کاشت و عصاره‌گیری گیاهان دارویی را دارد.
ابوطالب شفقت افزود:مجموعه کشت و صنعت فجر صفای خرم آباد علاوه بر کشت گیاهان دارویی و فعالیت های دامی، گردشگری مدرن را دنبال می کنند که می تواند در سطح ملی و بین المللی پذیرای میهمانان مختلف باشد.
 استاندار لرستان بازدید دانشجویان و دانش آموزان از فجر صفا را اقدام مثبتی برای اشاعه فرهنگ « ما می توانیم » دانست و گفت:سرمایه گذار این مجموعه همه اقدامات را با صبر و حوصله و انجام کارهای پژوهشی پیش برده و همه کارها از جمله واحد هیدروپونیک و درختچه های کشت بافت را ایرانی کرده است.
وی انجام کار پژوهشی و تولید محصولات کاملا ایرانی را از مزیت های این مجموعه برشمرد وافزود:نژاد دامی که وارد مجموعه شده بود، تغییر یافته و ایرانی شده است.
استاندار لرستان با تأکید بر ایجاد زنجیره ی ارزش دام و تولید پوست و پشم در کشت و صنعت خرم آباد گفت: با توجه به سطح اراضی این مجموعه،چنانچه گیاهان دارویی کشت و عصاره گیری شود مردم نیز می توانند در هر جای استان نسبت به کاشت و فروش گیاهان دارویی به کشت و صنعت اقدام کنند که درآمد این امر از تولید برخی محصولات رایج کشاورزی هم بیشتر است.
شفقت افزود:بیش از ۵۰ نقطه ی استانظرفیت کشت و توسعه گیاهان دارویی را دارد که جهاد کشاورزی باید در این  زمینه به صورت جدی اقدام کند.



دیگر خبرها

  • سرزده‌های استاندار جدید لرستان از ادارات
  • بلای وحشتناکی که یک قرص به ظاهر ساده بر سرتان می‌آورد
  • بلایی که با خوردن ۴ استامینوفن سرتان می‌آید
  • تسهیل در صدور پروانه شرکت های داروسازی
  • عوارض مصرف خودسرانه این دارو‌ها
  • بازار داغ گیاهان دارویی در کرمانشاه+ تصویر
  • مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه چه مضراتی دارد؟
  • عوارض مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه
  • خطرات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه
  • تهدیدات مصرف خودسرانه داروهای بدون نسخه